Hyra ut lägenhet

Om du vill hyra ut din lägenhet i så finns det lite att tänka på, dels måste du alltid ha styrelsens tillstånd. En annan viktig sak att veta är att det alltid lägenhetsinnehavare, det vill säga den som hyr ut, som är ansvarig. Ett tips är att du kollar upp den tilltänkta hyresgästen. Det kan du göra på flera ställen på internet t.ex www.upplysning.se.

För att du ska få tillstånd att hyra ut lägenheten i andrahand måste du ha giltig orsak, som exempel studier eller jobb på annan ort eller för att testa samboende. Du får hyra ut din lägenhet i max 6 månader åtgången.

Läs gärna Fastighetsägarnas informations blad Fakta för Bostadsrättsägare Uthyrning i andra hand Här finns svar på många frågor.

Här hittar du blanketten för uthyrning, och  ett standardkontrakt som du och din hyresgäst kan använda.

Bostadsrättsföreningen Ritbesticket kommer från och med den 1 april 2020 att ta
ut en avgift för andrahandsupplåtelse i enlighet med 7 kap. 14 § 5 st. Bostadsrättslagen samt 7 § 6 st. i Stadgar för Bostadsrättsföreningen Ritbesticket. Avgiften kommer att motsvara tio procent av prisbasbeloppet, vilket år 2020 innebär en avgift på 4 730 kronor/år. Avgiften kommer att debiteras per månad och läggas på den vanliga avgiften månatligen, dvs 394 kronor/månad.